Heren 4, aan het eind gevochten maar verloren.

Door: Dick Fijnekam

Onze heren hebben de kalkoenen en oliebollen achter gelaten en starten in het nieuwe jaar tegen SBU uit Utrecht.

Het is altijd afwachten of ze de feestdagen goed hebben verwerkt.

Datum is 5 januari 2019, starttijd is 14:00 uur thuis in de eigen Wielewaal.

Q1- De scheidsrechter geeft het sein om te starten en doet dat in 2019 ook gewoon weer met de fluitje. De start ziet er veel belovend uit. Vanuit een goede defensie gaan onze heren ten aanval. De aanvallen worden helaas niet beloond met punten. Rivertrotters opent wel de score maar na 3 minuten en een score van 2-0, vindt onze coach het goed om even een time-out aan te vragen. Na de time-out gaan onze heren door met aanvallen maar wat gaat er veel mis. De defensie staat nog steeds goed maar daarmee maak je geen punten. Ook de rebounds laten te wensen over. De coach wisselt 3 heren. De stand, met nog 4:30 min. op de klok is 6-2.

Er worden ook veel vrije worpen gemist. kortom het zal scorend veel beter moeten. Met nog 2:26 min. op de klok spelen onze heren naar het einde van Q1. De tegenstander doet ook nog mee want aan het einde gaat het helemaal mis. Voordat we het weten staat het ineens 7-8. Dit is ook de score aan het eind van Q1.

Q2 – Het lijkt wel of het laatste deel van Q1 het teken is voor de tegenstander om ook eens te gaan basketballen. SBU opent de score uit 1 van de 2 vrije worpen. Na 2 minuten spelen wordt er een time-out aangevraagd door de coach van de tegenstander. Het begin van Q2 staat in het teken van veel vrije worpen. Dit houdt in dat ook het aantal persoonlijke fouten toeneemt. De vrije worpen van onze heren vinden geen net terwijl die van de tegenstander wel het net vinden. Na 7 minuten spelen is de stand 9 – 13. Alle kansen nog om de score om te draaien. Aan het werk dan maar. Na veel gemiste vrije worpen gaan er toch nog twee in. Hiermee is de stand ineens 11 – 13. Deze inhaalrace wordt meteen door de tegenstander gepareerd 11 – 16.

Met nog 1:28 min. op de klok komen onze heren op 5 teamfouten. Er volgen nog een aantal vrije worpen zo aan het eind van Q2. De score aan het eind van Q2 is 11 – 19.

Q3 – SBU krijgt aan het begin van Q3 weer 2x vrij en opent daarmee ook de score. Gelukkig komen onze heren meteen terug en scoren ook de broodnodige punten. Dit is het startsein van een mooi gevecht. Onze heren begrijpen dat het zo niet verder kan. Er zal gevochten moeten worden voor elke meter (niet letterlijk natuurlijk). Er komen vele mooi aanvallen en gelukkig dito scores. Met nog 6:30 min. op de klok staat net 19 – 22. Puntje voor puntje komen we dichterbij. Het is een echte wedstrijd geworden met veel strijd maar helaas ook veel negatieve energie. Onze heren krijgen hun 5de persoonlijke fout met nog 3:14 min. op de klok. Oppassen geblazen. Dan komt er een score waarmee we weer naar lange tijd voor komen te staan. De stand 23 – 22. Na 5 seconden komt de tegenstander weer met het antwoord. Als de tegenstander dan ook nog eens met een 3 punter aan de slag gaat is de stand met nog 55 seconden te gaan 25 – 29. Er wordt aan het einde van Q3 veel gescoord. De score aan het eind van Q3 is 27 – 31. Alles is nog mogelijk.

Q4 – Het gevecht wat in Q3 is ingezet gaat gelukkig door in Q4. Het is spannend maar vooral emotioneel. Onze heren openen de score dat is altijd lekker maar net als in Q3 pareert de tegenstander meteen. Het gaat in de eerste paar minuten van Q4 heen en weer. Er wordt volop gescoord maar daarmee vergeten we ook de defensie. Deze is niet meer waterdicht. Met nog 4:19 min. op de klok is de stand 39 – 37. Het lijkt wel dat we na een mooie inhaalrace de teugels weer laten vieren. We gaan rommelig spelen. Foute passes, veel missers en wat ik al een aantal keer noemde de negatieve energie. Dit is jammer want we hoeven deze wedstrijd niet te verliezen. De tegenstander gaat wel door met scoren en met nog 2:27 min. op de klok is de stand 39 – 43. Het kan nog maar om nog eens aan te zetten lijkt een lastige klus. Om de bal terug te krijgen moeten er fouten worden gemaakt en hopen dat de tegenstander de vrije ballen mist. De bal hebben we wel maar de tegenstander scoort uit de vrije worpen. Ook de 5de teamfout is weer een feit. De eindstand is 42 – 48.

Samenvattend.

Q1: 7 – 8, Q2: 4 – 11 Q3: 16 – 12 Q4: 15 – 17

De eerste 2 kwarts waren we aanvallend te zwak en gingen de ballen niet in het netje. Na de rust ging het roer om en kwamen we goed uit de startblokken. Dit spel ligt ons beter maar dan moeten we de negatieve energie wel omzetten in elkaar coachen en aanmoedigen.

Dit potje hadden we niet hoeven te verliezen. Leer voor de volgende keer.

De volgende keer is zaterdag 12 januari 2019 in Zwijndrecht (Helmink Heroes Zwijndrecht) om 14:30 uur.

Door: Dick Fijnekam
Heren 4, na moeizame start, goede overwinning
Onze heren moeten aantreden tegen De Waterdragers uit Nieuwerkerk ad IJssel. We missen een aantal spelers en het team heeft afscheid genomen van Niels. Dank Niels voor je inzet voor de verschillende teams binnen de Rivertrotters.
Om 16:08 uur fluit de scheidsrechter voor de wedstrijd.
Q1 – Onze heren openen de score. De wedstrijd brand niet echt los. Na 2:30 min. is de stand 2-2. Het is vooral aftasten met weinig doelpogingen.
Met nog 5:16 min. op de klok is de stand 6-4. De coach wisselt 3 spelers. Het gaat helaas niet veel beter. De scores van de tegenstander lopen op en met een 3-punter is de stand 13-6. Gelukkig herpakken onze heren zich waardoor het spel wat meer op en neer gaat. Na een serie van vrije worpen 4x vrij maar 1x raak is de stand aan het einde van Q1 19-9.
Q2 – Wij krijgen al snel 2 x vrij en daarmee de kans om de score in Q2 te openen. Dat gebeurt, ze vallen er beide in. Dit is de start van een veel beter kwart. De heren zien wel in dat het anders moet. Meer druk en ook de kansen benutten. Na 3 minuten spelen is de stand 19-13. De tegenstander komt er even niet aan te pas. De aanvallen zijn ook mooi om te zien voor de meegereisde toeschouwers. Dat deze dan ook nog afgerond worden met een score maakt het nog mooier. Onze coach vraagt een time-out aan. Na de time-out gaan onze heren gewoon door. Dan komt het onvermijdelijke als je zo goed blijft spelen. Met nog 2:45 min. op de klok draaien we de achterstand om in een 23-24 voorsprong. We vinden elkaar veel beter en de passing is ook strakker. De tegenstander is niet meteen verslagen en scoort hun 2de 3-punter. Met nog 30 seconden op de klok is de stand 27-28. De tegenstander wacht met schieten tot het allerlaatste moment. Begrijpelijk maar dan moet je wel een keer schieten. Dat deed hij ook allen de tijd zit erop.
Q3 – Na de rust opent de tegenstander de score. Ze geven zich nog niet gewonnen. Waarom zouden ze. Het verschil is maar 1 punt. We krijgen ook in Q3 weer vrije worpen. We scoren er maar 1. De tegenstander komt weer met een 3-punter. Nee, we zullen er we voor moeten blijven vechten. Gelukkig blijven we basketballen en zetten de lijn van Q2 door. Met nog 5:40 min. op de klok is de stand 34-37. De coach wisselt 4 spelers. De wedstrijd blijft toch in evenwicht. Met nog 2:10 min. op de klok is het 38-38. Het spel is aan het einde van Q3 wat rommelig maar staan toch nog op winst aan het einde van Q3. 40 – 43.
Q4 – Net als Q1 en Q2 openen onze heren de score. Hier doen we dan wel 2:20 min. over. Dit geeft aan dat het nog alle kanten op kan. Gek gezegd heb ik als toeschouwer helemaal niet dat beeld. We zijn in deze fase echt beter alleen we maken het niet af. Er volgt een fase van scoren en tijdens het scoren maakt de tegenstander een fout. De bonus worp volgt. Deze gaan er niet allemaal in maar het geeft wel aan dat we gretig blijven en graag het gat willen maken.
Na de time-out met een stand van 40 – 49 en nog 6:39 min. op de klok is er een klein gaatje geslagen. De laatste fase van dit kwart is vooral consolideren van de voorsprong. De tegenstander sprokkelt toch weer wat puntjes bij elkaar. Gelukkig komt de voorsprong niet in gevaar en als de klok 00:00 aangeeft is de eindstand 47 – 55.
Samenvattend.
Na een moeizame start zijn onze jongens er in geslaagd een achterstand binnen 1 kwart om te zetten in een voorsprong.
Deze voorsprong is niet meer weggegeven. Veel wilskracht maar ook verzorgd spel resulteert in een mooie uitslag. Minpunt blijft toch het vele missen van kansen. Het kan dus nog veel beter.
Uit bij De Waterdragers winnen met veel thuispubliek is gewoon goed.
Q1: 19 – 9; Q2: 8-19 Q3: 13 – 15 Q4: 7 – 12
3 van de 4 kwarts gewonnen.
Kom onze heren 4 a.s. vrijdagavond 30 november aanmoedigen in onze eigen Wielewaal. Om 21:00 uur spelen we tegen EBV Baros uit Rotterdam.
 

Heren 4 – goede overwinning.

Door: Dick

Het is zaterdagmiddag 27 oktober, 15:00 uur. De locatie is onze eigen Wielewaal.
Onze heren spelen op een groot veld. Lekker groot, veel ruimte en ook voor de verslaglegger en het publiek beter om te volgen.
De zaal zit helaas niet vol. Ik (verslaglegger) met Anneliek (mijn echtgenote) en een handje vol belangstelde.

Q1 – om 15:04 fluit de scheidsrechter voor het begin van de wedstrijd. Onze heren openen de score uit één gemaakte vrijeworp. Wel leuk om te zien dat er in de wirwar van lijnen op de vloer de juiste ‘uit-lijn’ wordt gevonden. Dat gaat in het begin even mis maar gelukkig herinnert de scheidrechter ons eraan welke de juiste is.
Onze heren spelen in de beginfase goed. De score loopt naar 9-0 maar daar hebben we wel 5 minuten voor nodig gehad. De tegenstander scoort net over de 5 minuten heen hun eerste punten. De wedstrijd gaat vanaf dat moment heen en weer. Er is weinig tegenstand in dit kwart maar ondanks dat zien je dat niet in de score. De eindscore na Q1 is 15-6.

Q2 – ook in dit kwart openen onze heren de score. Zoals in het eerste kwart kabbelt deze wedstrijd door. De tegenstand is gewoon matig wat ook invloed heeft op de wedstrijd. Het lijkt wel of er wat mededogen vrijkomt bij onze heren. Met nog 5:30 min. op de klok is de stand 30-12. Wel wordt er gretig gescoord. Einde kwart 2 is 40 – 12.

Q3 – na de rust opent de tegenstander de score. Het begin is vrij rommelig. Er wordt aan onze kant veel gemist. na 2:30 min. openen onze heren pas de score in dit kwart. Dat gebeurt wel uit een vrije worp (1x raak). Onze coach vraagt een time-out aan. Er is kennelijk een andere tactiek besproken want de tegenstander wordt meteen op eigen helft aangevallen. Deze tactiek werkt. Onze heren gaan feller het duel aan met als resultaat mooie scores in een mooie reeks aanvallen. Met nog 3:50 min. op de klok is de stand 47 – 19.
De tegenstander maakt fouten waardoor wij 3 keer een bonus worp mogen nemen. Dat houdt ook in dat we lekker scoren. Aan het einde van Q3 wordt er door onze heren nog een mooie, noemenswaardige, score gemaakt. Hij ging in 4 stappen van achter naar de basket van de tegenstander (raak). De eindscore in Q3 is 59 – 23.

Q4 – onze heren openen ook in dit kwart de score. Gaan ze nog voor een hogere score of vinden ze het wel goed zo. Onze heren hebben besloten er gewoon voor te gaan. Ze zijn letterlijk ‘los’. Na 2 minuten spelen is de stand 69 – 26.
Naast deze mooie scores wordt er ook hard gewerkt door onze heren. Ze werken alsof ze achter staan. Mooi om te zien dat ze dit nog opbrengen bij een zekere overwinning. Met nog 5:15 min. op de klok is de stand 71 – 31.
Er volgt een time-out aangevraagd door onze coach. Na deze time-out gaan onze heren door met scoren maar de coach is kennelijk toch niet tevreden want er volgt wederom een time-out. Door onze manier van spelen (hard werken), loop je het risico dat er wel fouten worden gemaakt. We staan inmiddels op 4 teamfouten met nog 2:34 min. op de klok. Oppassen dus.
De vrees wordt bewaarheid. Met nog 2 minuten op de klok, maken onze heren de 5de teamfout.
Wat ik nog wel wil benoemen is dat de tegenstander een nummer 10 en 11 heeft die bij elkaar 4 keer een 3 punter scoren. Kennelijk hebben onze heren daar geen antwoord op. De stand maakt, dat het geen gevolgen heeft.
De laatste minuut gaat voorbij en na deze minuut blaast de scheidsrechter voor het einde van Q4 dus de wedstrijd. Eindstand 79 – 38.

Samenvattend.

De wedstrijd begint en na een aantal minuten voel je al ‘dit gaan we niet verliezen’. Er waren momenten dat het wat ‘kabbelt’ maar gelukkig ook veel momenten waar we fel op de tegenstander waren wat resulteert in een mooie score. De coach zal zeker nog zaken gezien hebben die beter kunnen maar ik zeg dit volhouden en haal de ‘kabbelende momenten’ er uit.

Standen na ieder kwart:
Q1: 19 – 7
Q2: 21 – 5
Q3: 19 – 11
Q4: 20 – 15

Volgende wedstrijd is CBV Binnenland uit op 3 november, 19:30 uur.

 

Heren 4 – Harde les.

Door: Dick Fijnekam

Het nieuwe seizoen is weer begonnen, seizoen 2018 / 2019. Alle teams van de Rivertrotters zijn er
weer klaar voor.
Ik ga mij dit jaar richten op heren 4 met als grootste reden dat Jarik daar speelt.
Een aantal ken ik nog uit M22 en een aantal van gezicht maar ook een aantal helemaal niet. Dat zal
de komende tijd goed komen.
De eerste wedstrijd is meteen thuis tegen Helmink Heroes uit Zwijndrecht. De start is om 18:00 uur.
Q1 – De scheidsrechter fluit 18:07 voor de start van de wedstrijd. De tegenstander opent de score
gevolgd door nog een score. We waren nog niet echt wakker. Gelukkig niet lang daarna opende onze
heren de score (Patrick).
Het eerste deel van Q1 waren onze heren heel goed in het missen van de kansen. De tegenstander
heeft daar geen last van en lopen uit naar 2- 8. Wij kunnen wat dichterbij komen door 2 x vrije worp
raak te schieten. Niels gaf daar gehoor aan 4 - 8. Het gaat daarna niet goed met onze heren. De
tegenstander blijft profiteren en wij hebben de verdediging niet op orde geen enkele rebound. De
eerste 3punter is een feit, ze hadden ook alle tijd om aan te leggen. Time-out aangevraagd door onze
coach. Met nog 6:07 min op de klok kijken we al tegen een achterstand aan van 4 – 15.
Er wordt gewisseld en hopen dat dit dan nieuw elan geeft. Het gaat iets beter maar al snel vervallen
we weer in het vele fouten maken. De tegenstander gooit er nog maar eens een 3punter in.
Stand na Q1 is 8 -23.
Q2 – iedereen bij onze heren is het er over eens. Het moet beter maar gaat het ook beter. Het
duurde tot na 2 minuten voordat Jarik (2x raak uit vrij worpen) de score opent. Het spel wordt feller
in de goede zin van het woord. We gaan niet gelijk de score opkrikken maar er zit progressie in. Met
nog 4:15 min is de score 12 – 25. Dit felle spel resulteert ook in 5 teamfouten. Oppassen dus. Het
loopt gewoon beter en we komen stapje voor stapje dichterbij.
Stand na Q2 is 19 – 27.
Q3 – Na de rust openen onze heren de score gevolgd door een bonus worp. Lekkere start. Bijna
scoren we 7 punten binnen een minuut. Het blijft bij 5. Lekker hoor het publiek veert weer op en
heeft weer hoop. De tegenstander vraagt een time-out aan om het frisse spel van onze heren te
onderbreken. De stand in inmiddels 26 – 29.
Er worden nog wel veel fouten gemaakt. We geven de tegenstander hierdoor wel de kans om weer
uit te lopen. Dit moet er echt uit. Aanvallen die lekker lopen zijn mooi maar een goede verdediging is
even zo belangrijk. Werk aan de winkel.
Het spel is Q3 is meer dan het kijken waard. Goed spel gericht naar voren en goede ballen naar elkaar
gespeelt.
Met nog 6:15 min op de klok staat het 26 – 32. Er ontstaat een status quo. We lopen niet meer in
maar de tegenstander loopt ook niet echt uit.
De laatste fase van Q3 is vooral een fase van vele missers aan onze kant. Wat zonde want het is echt
mogelijk om gelijk te komen of zelfs voor te staan.
Stand na Q3 is 34 – 41.
Q4 – Ik dacht echt dat we met onze vele wissels in Q4 door te kunnen drukken. De tegenstander
heeft maar 1 wissel. Het bleek niet zo te zijn kan ik alvast verklappen. We hebben in Q1 gewoon te
veel achterstand op gelopen.

De tegenstander opent de score. Het eerste deel van Q4 valt nog mee. Het gaat nog redelijk op en
neer. Na een aantal minuten kwamen de fouten. Verkeerde passes, geen goede defensie en we
krijgen ze er gewoon niet in. Rebounden hoort ook bij het basketbal maar in deze fase gingen de
koppen hangen. Het liep niet meer, wat ook mede door de tegenstander komt. Zij geloofden er weer
in en hebben hun tweede adem gevonden.
We worden letterlijk overlopen. Met nog 3 min. op de klok staat het 42 – 60. De teamfouten, die
gaan wel goed. Uiteindelijk komen we uit op 7 teamfouten.
Het is al met al niet meer te repareren.
Eindstand 43 – 64.
Q1: 8 – 23, Q2: 11 – 4 Q3: 15 – 14 Q4: 9 - 23
Samenvattend.
De wedstrijd hebben we in Q1 verloren. We hebben goed gespeeld in Q2 en Q3 en komen nog heel
dichtbij maar in Q4 gaat het helemaal mis.
Het is een eerste wedstrijd. De coach heeft nog niet goed kunnen zien hoe de heren in een wedstrijd
spelen. Ze kan aan de slag en hopen op een beter resultaat.
De volgende wedstrijd staat al snel op het programma. Zaterdag 29 september om 21:00 uur tegen
Rotterdam Basketbal.

Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.
Ok Weigeren